[BLOG] Aan JOU hebben we wat!

16-05-2019

De jeugd is onze toekomst. Wij moeten hun humor, lef en nieuwsgierigheid prikkelen. Als wij in de toekomst ook nog goede zorg willen ontvangen dan moeten we de jeugd laten zien en ervaren hoe mooi het vak is van bijvoorbeeld verzorgende, verpleegkundige, begeleider of een ander beroep in zorg en/of welzijn. Ook het kennismaken met de verschillende doelgroepen in zorg en welzijn is belangrijk om vooroordelen en onwetendheid voor te zijn. Door het doen en ervaren krijgen jongeren een reëler beeld en kan er een bewuste keuze worden gemaakt voor een bepaalde opleiding en/of beroep. Hierdoor zal er minder uitval zijn tijdens de opleiding en behouden we hen voor zorg en welzijn.

Ik kan mij nog herinneren dat toen ik voor mijn studiekeuze moment stond, ik een keuze moest maken op basis van verhalen van ouders, familie, series op tv en wat vrienden kozen. Ik wilde iets met mensen, ja, dat kan zoveel zijn… Uiteindelijk heb ik gekozen voor een opleiding om begeleider te worden bij verschillende doelgroepen. En waarom? Omdat mijn beste vriendin dat ook koos en omdat tijdens de open dag bleek dat de vakken die daar werden gegeven mij erg aanspraken. Het was een prachtige opleiding. Ik heb er veel geleerd, o.a. over mijzelf, maar uiteindelijk was dit niet de richting waarin ik verder wilde.
 
 
Lespakket
Tegenwoordig wordt er op het voortgezet onderwijs al veel meer aandacht besteed aan de verschillende mogelijkheden die de arbeidsmarkt te bieden heeft, er worden vakmensen uit de praktijk uitgenodigd op school, jongeren kunnen stage lopen en er zijn meeloopdagen. Ook zijn er opleidings- en beroepenmarkten op school. De molen van de LOB (Loopbaanoriëntatie en -begeleiding) draait op volle toeren. Om daar als sector zorg en welzijn bij aan te sluiten is in 2017 in samenwerking met de andere werkgeversverenigingen het gratis lespakket voor het voortgezet onderwijs ‘Aan JOU  hebben we wat!’ ontwikkeld. Op een interactieve manier (filmpjes, vragen beantwoorden en opdrachten maken), maken leerlingen kennis met de verschillende zorgvragers en hun zorgprofessionals. Ze mogen zelfs hun telefoon gebruiken! In 2018 zijn er twee verdiepende modules toegevoegd over de zorg & technologie en de gehandicaptenzorg. Het lespakket heeft het beste effect in combinatie met gastlessen en bezoeken aan instellingen, hier moeten we de komende tijd op gaan inzetten! Wie doet er mee?
 
Jong geleerd...
We kunnen niet vroeg genoeg beginnen om kinderen te enthousiasmeren voor de mooie en boeiende sector zorg en welzijn. En laten ervaren dat zorg en welzijn heel dicht bij hen staat. Het blijkt dat kinderen tussen de 9 en 14 jaar de beelden en indrukken die ze opdoen in die periode gebruiken om tot een (beroeps)keuze te komen. Dat was voor ons de reden om ook een module  te maken voor de leerlingen van groep 7 en 8, deze is in het voorjaar van 2019 online gegaan. In ‘het verhaal van…’ maken zij kennis met een aantal leeftijdsgenootjes die situaties meemaken die hen ook zouden kunnen overkomen. En door het doen van opdrachtjes ervaren ze hoe het is om zorg te ontvangen én te geven. Deze module is onderdeel van ‘Aan JOU hebben we wat’. Nieuwsgierig geworden? Toon dan je lef en ga met je gevoel voor humor het lespakket bekijken en ervaren!
 
Natasja Blokhorst is projectmedewerker onderwijs bij WGV Zorg en Welzijn. Ze houdt zich bezig met beroepsbeeldvorming en is daarom ook vanuit de vereniging betrokken bij de ontwikkeling van het lespakket ‘Aan JOU hebben we wat!’. Een andere manier waarop ze een bijdrage levert aan de beroepsbeeldvorming is door gastdocenten, medewerkers uit zorg en welzijn die over hun beroep vertellen, aan scholen te koppelen. Meer weten over Natasja, haar werk, het lespakket of interesse in het geven van een gastles? Neem dan contact op via Linkedin, per e-mail of telefonisch (088 255 6650).