Begeleider
De Twentse Zorgcentra

Écht (en) jezelf zijn: met jouw eigenheid en krachtige begeleidingsstijl sluit jij elke dag aan bij de behoefte van de client. Dat geeft vertrouwen en maakt dat je kan bouwen met elkaar.

Want dat is belangrijk voor alle 8 cliënten van Bouwhuislaan 6: contact vanuit het vertrouwen waarin jij de veilige ander bent. Binnen Bouwhuislaan 6 wonen 7 heren en 1 dame in de leeftijd van 32 tot 58 jaar. De verstandelijke beperking is matig tot ernstig te noemen, met een ontwikkelingsleeftijd van 1 tot 5 jaar. Enkele cliënten zijn bekend met een autisme spectrum stoornis. De groep is dus erg divers en daardoor afwisselend. Veel en snel schakelen is van belang, dat weet jij als geen ander.

De nadruk in de zorg- en begeleidingsvraag van al onze cliënten zit in de ondersteuning op het gebied van informatievoorziening- en verwerking. Wij begeleiden hen vanuit deze kennis, en niet vanuit hun verstandelijke beperking of zelfredzaamheid. De focus binnen Bouwhuislaan 6 ligt op het begeleiden en de verbale ondersteuning waarin ADL alleen ondersteunend geboden hoeft te worden. Gedurende de dag ben je dus vooral bezig met verbale begeleiding waarbij de ADL-ondersteuning een klein onderdeel is. Bij enkele cliënten maak je gebruik van totale communicatie zoals pictogrammen en foto’s.

Wanneer één van onze cliënten de omgeving even niet begrijpt kan zich dit uiten in moeilijk verstaanbaar gedrag. Dit kan zich uiten in zowel verbale als fysieke agressie. Wij trachten dit gedrag voor te zijn door een zo voorspelbaar mogelijke dagindeling en manier van handelen aan te bieden (de-escalerend handelen).

Jij
Sluit aan bij onze kernwaarde “ cliëntgericht werken”. De begeleiding is intensief en complex en de cliënten zijn kwetsbaar. Dat houdt in dat je de lijnen met je collega’s kort houdt en afstemt wanneer nodig om zoveel mogelijk aan te blijven sluiten bij de vraag van de cliënt. Als persoon en in jouw begeleiding ben je echt (en) jezelf en hebt gevoel voor humor. Jij kijkt achter de vraag van het gedrag  en speelt in op toenemende onrust en bent deze voor waar mogelijk. We proberen zo min mogelijk vanuit vaste kaders te werken waarin niet  de beheersing maar het vertrouwen centraal staat in de begeleiding. Dat vraagt dat jij transparant begeleidt, vanuit visie met een gezonde dosis lef en inschattingsvermogen.

Wij vragen

 • Een afgeronde zorggerichte of agogische opleiding op minimaal kwalificatieniveau 4.
 • Relevante werkervaring in het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag is en pré.
 • Je kunt de-escalerend optreden en ziet en begrijpt hoe te handelen bij moeilijk verstaanbaar gedrag.

Wij bieden

 • Een uitdagende en afwisselende baan in een sterk team van gemiddeld 24 tot 28 uur per week.
 • Wij werken met 5 diensten per dag (2 vroege en 3 late diensten) en in het weekend, afhankelijk van de cliëntbezetting, met 6 diensten (2 vroege, 1 dag,- en 3 late diensten).
 • Variatie binnen wonen en dagbesteding. Enkele cliënten krijgen dagbesteding aan huis waar jij ook de begeleiding voor verzorgt. Dat maakt dat wij een personele bezetting van 7.00 uur tot 22.00 uur hebben.
 • Een leuke groep cliënten, waarmee activiteiten ondernomen kunnen worden en waarbij humor een belangrijk aspect is. 
 • Een klimaat waarin er ruimte is om te leren en je te ontwikkelen. Het team is open en prettig met een fijne sfeer. De inwerkdagen worden in overleg vastgelegd.
 • Ruimte voor cursussen en trainingen. Denk aan: omgaan met agressie, BHV en Heijkoop.
 • Een salaris van min. € 2.236,- / max. € 3.154,- (FWG 40) bij een fulltime dienstverband conform CAO Gehandicaptenzorg.
 • Een eindejaarsuitkering van 8.33%.
 • Een meerkeuzesysteem om zelf je arbeidsvoorwaarden te kiezen, denk bijvoorbeeld aan het fietsplan, contributie sportvereniging, extra vergoeding reiskosten, extra verlof en de pc/laptop/tablet/smartphone-regeling.
 • Een aanstelling voor onbepaalde tijd.

Procedure
Na binnenkomst van jouw sollicitatie (cv en motivatiebrief) wordt er binnen 5 werkdagen contact met je opgenomen. 

Contact
Bij vragen kan je contact opnemen met Bouwhuislaan 6 op telefoonnummer 088-430 5150.

VOG
De Twentse Zorgcentra is verplicht om van nieuwe medewerkers die van extern komen, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in het bezit te hebben en een referentiecheck te hebben gedaan, alvorens een arbeidsovereenkomst wordt aangegaan. De aanvraag voor de VOG en de vraag om toestemming voor het nagaan van referenties ontvang je tijdens de sollicitatieprocedure van P&O.

Voorrang
De vacature staat zowel in- als extern open. Bij gelijke geschiktheid genieten interne kandidaten voorrang.

Acquisitie
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Type Werkplein
Intern nummer 22.124
Organisatie De Twentse Zorgcentra
Locatie Enschede, Bouwhuislaan 6
Postcode 7524 AK
Stad Enschede
Werkveld Gehandicaptenzorg
Opleidingsniveau Niveau 4
Arbeidstijd Part time
Uren van 24
Uren tot 28
Arbeidsovereenkomst Onbepaalde tijd
CAO Gehandicaptenzorg
Functie(s) Begeleider niveau 4
Begeleider niveau 5
Verpleegkundige
Publicatiedatum 24-11-2022
Reageer voor 15-12-2022
Nummer 115762
Doorsturen Bekijk PDF

De Twentse Zorgcentra

De Twentse Zorgcentra is de grootste aanbieder van zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking in Twente. Ruim 2.000 cliënten maken gebruik van uiteenlopende vormen van zorg- en dienstverlening, die direct of indirect geboden wordt door 2.500 medewerkers en meer dan 600 vrijwilligers. Wij stellen ons ten doel om ‘jouw leven samen te ondersteunen, dichtbij en deskundig’. Met in de eerste plaats aandacht voor persoonlijke wensen van onze cliënten.

Wij werken vraaggericht en bieden begeleiding, ondersteuning en behandeling aan jong en oud, van moeilijk verstaanbaar gedrag tot meervoudig gehandicapt, van licht verstandelijk beperkt tot ernstig verstandelijk beperkt. Bij ons werken cliënten, cliëntvertegenwoordigers én medewerkers samen in zelforganiserende teams.

Onze cliënten wonen onder andere op de beschermde (deels besloten) en mooie terreinen van de LosserHof en ‘t Bouwhuis. Zij leven, wonen, werken en recreëren hier in een omgeving die nadrukkelijk rekening houdt met hun mogelijkheden en beperkingen. Daarnaast bieden we ook meer kleinschaligere woon- en werkvoorzieningen in onder andere Almelo, Tubbergen en Nijverdal.

Meer over De Twentse Zorgcentra