Begeleider wonen
De Twentse Zorgcentra

Functieomschrijving

Het team

Zoek jij als ervaren begeleider een uitdagende werkplek waar jij je nieuwsgierigheid voor de EMB doelgroep combineert met het zoeken naar de oorzaak van complex gedrag?

Eikenlaan 12-14 biedt het thuis aan 8 mannen in de leeftijd van 17 tot 55 jaar met een zeer ernstige verstandelijke beperking. De groep is in twee woningen gesplitst waar elk 4 cliënten wonen. Door de lage ontwikkelingsleeftijd van 6 tot 18 maand worden ervaringen vooral lichaamsgebonden geordend. Naast de verstandelijke beperking zijn er bijkomende handicaps als epilepsie en autisme. 

Cliënten vinden het belangrijk dat jij vanuit rust begeleidt. Je bent echt en echt jezelf, dat is belangrijk in het contact. Vrolijkheid en gezelligheid typeren jouw persoonlijkheid, wat je in het brengen van sfeer met je meebrengt. Cliënten zijn in de zorg volledig afhankelijk van jou. Door jouw sterke persoonlijkheid, je liefdevolle maar duidelijke benadering weten ze wat we aan je hebben. Je past bestaande dagprogramma’s met bijbehorende afspraken toe in de praktijk maar blijft daarin wel waar nodig creatief en flexibel in denken en handelen. Jij hebt oog en gevoel voor alles waar de cliënt zelf kan beslissen en kan vanuit het kleine kijken de cliënt in zijn kracht zetten. Communicatie vindt veelal plaats via lichaamstaal, bewegingen en geluiden. Jij weet deze te observeren, herkennen en vervolgens op in te spelen. Wanneer een situatie onduidelijk of onveilig is, of als gedrag verkeerd begrepen wordt, kunnen cliënten gedragsproblemen laten zien (fysieke agressie, zelfverwonding, gillen/schreeuwen). Ondanks dat jij hierin je grenzen aangeeft blijf jij wel nabij en in contact met de cliënt.

Naast jouw inzet binnen wonen word je tevens binnen dagbesteding aan huis ingezet. Een vijftal cliënten ontvangen dagbesteding aan huis. De activiteiten zijn veelal 1 op 1 of in een klein groepje. Je bent gedurende je dienst steeds bezig om het programma goed passend te maken voor elke individuele cliënt. 

De functie

 • Je begeleidt de cliënt bij het vormgeven van de regie over zijn leven, verzorgende en/of verplegende activiteiten kunnen daar een onderdeel van zijn.
 • Je ondersteunt de persoonlijk begeleider wonen bij het opstellen van het persoonlijk ondersteuningsplan ‘Mijn Leven’.
 • Je werkt aan de hand van de in het (digitaal) cliëntendossier gemaakte afspraken.
 • Je draagt bij aan een goed werkklimaat, neemt actief deel aan overlegmomenten en doet waar nodig voorstellen ter verbetering.

Functie eisen

Wij vragen

 • Een afgeronde zorggerichte of agogische opleiding op minimaal kwalificatieniveau 3.
 • Je kunt zelfstandig werken, bent oplossingsgericht en beschikt over tact en inlevingsvermogen.
 • Je bent flexibel en beschikt over goede communicatieve vaardigheden.
 • Je levert een positieve bijdrage aan de samenwerking, bent collegiaal en kunt resultaatgericht werken.
 • Je bent in staat op eigen gedrag te reflecteren, feedback te geven en te ontvangen.

Inschaling

Wij bieden

 • Een afwisselende baan van gemiddeld 24 tot 28 uur per week. We zijn op zoek naar 2 begeleider.
 • Een salaris van min. € 1.800,- / max. € 2.675,- (FWG 35) bij een fulltime dienstverband conform de CAO Gehandicaptenzorg.
 • De arbeidsvoorwaarden zijn geregeld in de CAO Gehandicaptenzorg.
 • Bij aanstelling een arbeidsovereenkomst voor de duur van 12 maanden. Verlenging behoort tot de mogelijkheden.
 • Als je op dit moment een vast contract hebt bij De Twentse Zorgcentra, worden bij aanvang afspraken gemaakt en vastgelegd over terugkeer naar je huidige of een gelijkwaardige werkplek. Je behoudt je vaste contract.

Bijzonderheden

Gesprekken vinden plaats op donderdag 2 mei.

VOG
De Twentse Zorgcentra is verplicht om van nieuwe medewerkers die van extern komen, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in het bezit te hebben en een referentiecheck te hebben gedaan, alvorens een arbeidsovereenkomst wordt aangegaan. De aanvraag voor de VOG en de vraag om toestemming voor het nagaan van referenties ontvang je tijdens de sollicitatieprocedure van P&O.

Voorrang
De vacature staat zowel in- als extern open. Bij gelijke geschiktheid genieten interne kandidaten voorrang.

Acquisitie
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

 

Type Werkplein
Intern nummer 19.179
Organisatie De Twentse Zorgcentra
Locatie Enschede, Eikenlaan 12-14
Postcode 7524 AK
Stad Enschede
Werkveld Gehandicaptenzorg
Opleidingsniveau Niveau 3
Arbeidstijd Part time
Uren van 24
Uren tot 28
Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd, voor een jaar met mogelijkheden voor verlenging
CAO Gehandicaptenzorg
Informatie verkrijgen bij Eikenlaan 12-14 tel: 088-430 5325.
Functie(s) Begeleider niveau 3
Begeleider niveau 4
Verpleegkundige
Verzorgende IG
Verzorgende niveau 3
Publicatiedatum 15-04-2019
Reageer voor 29-04-2019
Nummer 45161
Doorsturen Bekijk PDF

De Twentse Zorgcentra

De Twentse Zorgcentra is de grootste aanbieder van zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking in Twente. Ruim 1900 cliënten maken gebruik van uiteenlopende vormen van zorg- en dienstverlening, die direct of indirect geboden wordt door 2400 medewerkers en meer dan 600 vrijwilligers. We werken vanuit onze zorgvisie: “Net als ieder ander mens heb ik het recht om te bepalen hoe ik mijn leven wil inrichten. Ik wil graag dat mensen echt naar me luisteren en mij respecteren om wie ik ben. Ik zou zoveel mogelijk dingen willen doen waar ik blij van word.” Om dat te bereiken werken wij vraaggericht en bieden begeleiding, ondersteuning en behandeling aan jong en oud, van moeilijk verstaanbaar gedrag tot meervoudig gehandicapt, van licht verstandelijk beperkt tot ernstig verstandelijk beperkt. Altijd vanuit onze kernwaarden: dichtbij, eenvoud en deskundig. Deze kernwaarden vormen de spil van onze manier van werken. We blijven dichtbij de mensen die onze zorg nodig hebben, in alle eenvoud en met deskundigheid. Zonder dat we daarbij de regie overnemen. Bij ons werken cliënten, cliëntvertegenwoordigers én medewerkers samen in zelforganiserende teams. STERK noemen we dat: Samen Toewerken Naar Eigen Regie en Kracht.

Meer over De Twentse Zorgcentra