Opleidingsfunctionaris (0,5 - 0,9 fte)
Fokus

Functieomschrijving

Fokus zoekt een enthousiaste, flexibele Opleidingsfunctionaris met kennis van opleiden en onderwijskundige ontwikkelingen.

Fokus
Fokus staat al sinds 1974 voor het zelfstandig leven van mensen met een ernstige fysieke beperking. Wij bieden 24-uurs ADL-assistentie, op afroep en aanwijzing van de cliënt. We werken met  zelforganiserende teams.

Leren en ontwikkelen binnen Fokus
Fokus wil een lerende organisatie zijn. Om dat mogelijk te maken wordt veel aandacht besteed aan deskundigheidsbevordering, wordt de ontwikkeling van medewerkers gevolgd en worden programma’s aangeboden die iedere medewerker voldoende mogelijkheden biedt om de kennis en vaardigheden op peil te houden.

De Fokusacademie is het expertisecentrum voor leren en ontwikkelen van medewerkers binnen Fokus. Zijn leer - en ontwikkelinterventies nu vooral gericht op de ADL-assistenten, vanaf dit jaar zullen deze zich ook gaan richten op de stafdiensten.

Onze ambitie is dat leren voor een groot deel in de praktijk plaatsvindt, in het eigen tempo, waar en wanneer iemand wil in een digitale leeromgeving. Leermateriaal, modules en toetsen worden waar mogelijk vanaf dit jaar (digitaal) aangeboden in een omgeving die beschikbaar is tijdens aanwezigheid op een project maar ook daarbuiten. Het streven is deze omgeving, het Leer Management Systeem (LMS), na implementatie volgend jaar 24/7 beschikbaar te hebben. Modulair onderwijs en blended learning worden vervolgens via dit LMS uitgerold. Deze vorm van leren sluit aan bij de visie van Fokus waarbij de focus gelegd wordt op de eigen verantwoordelijk van de medewerker, resultaatgericht leren, aansluiting van de theorie op de praktijk en het meten van de resultaten.

Als opleidingsfunctionaris ben je verantwoordelijk voor het op peil brengen, houden en bevorderen van de vakbekwaamheid van ADL-assistenten. Hierbij worden verschillende instrumenten ingezet, waaronder (bij)scholing, e-learning en coaching. Op verzoek worden er maatwerkprogramma’s verzorgd. Je draagt bij aan de vertaling en implementatie van ontwikkelingen in het beroepsonderwijs naar de praktijk. Je adviseert en ondersteunt leidinggevenden bij het inrichten van een leerklimaat.

De functie bestaat uit de volgende werkzaamheden:

 • Het op peil brengen, houden en bevorderen van de vakbekwaamheid van ADL-assistenten.
 • Het met collega’s actueel houden van de opleiding tot ADL-assistent.
 • Ontwikkelen en verzorgen van bij- en nascholingen en geven van onderwijskundige adviezen.
 • Coachen van mentoren en beoordelaars en bewaken van het praktijkleren in de praktijk
 • Het adviseren en ondersteunen van leidinggevenden bij het inrichten van een positief leerklimaat.
 • Deelname aan diverse overleggen, bijvoorbeeld ten behoeve van curriculumontwikkeling of het opstarten van projecten die de samenhang tussen theorie en praktijk bevorderen.

Functie eisen

 • Je hebt een onderwijskundige achtergrond.
 • Ervaring met het trainen, coachen en begeleiden van cursisten en stagiaires.
 • Ervaring met het geven van onderwijskundige adviezen aan leidinggevenden en teams.
 • Recente werkervaring en kennis van ontwikkelingen binnen het beroepsonderwijs.
 • Kennis van en ervaring met LMS systeem en blended learning is een pré.

Wij bieden

Wij bieden een veelzijdige functie in een bijzondere organisatie met korte lijnen waarin het nemen van initiatief wordt gewaardeerd en gestimuleerd. Het gaat om een tijdelijke aanstelling voor de duur van een jaar met de intentie dit bij voldoende formatieruimte en goed functioneren om te zetten naar een dienstverband voor onbepaalde tijd. Inschaling conform cao Fokus schaal 9 met een maximum van € 4.068,00 bruto per maand bij een voltijd dienstverband. Daarnaast biedt Fokus goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Bijzonderheden

Ben je geïnteresseerd?

Je kunt jouw sollicitatiebrief en cv uiterlijk 24 oktober insturen via de website. 

De sollicitatie kun je richten aan Berti Beukema, directeur HR.

Voor inhoudelijke vragen kun je ook contact opnemen met Berti, telefoonnummer 06 - 105 47 339.

De sollicitatiegesprekken vinden plaats op woensdag 27 oktober a.s. (in de middag).

Type Vacature
Organisatie Fokus
Locatie Fokus hoofdkantoor
Postcode 9721CB
Stad Groningen
Werkveld Gehandicaptenzorg
Opleidingsniveau Mbo/Hbo
Arbeidstijd In overleg
Arbeidsovereenkomst in eerste instantie voor één jaar, bij gebleken geschiktheid mogelijkheid tot omzetting naar onbep. tijd
Functie(s) Opleidingsadviseur/Trainer
Publicatiedatum 31-08-2021
Reageer voor 24-10-2021
Ingangsdatum 31-08-2021
Nummer 70757
Doorsturen Bekijk PDF

Fokus

Vrijheid en gewoon wonen voor mensen met een lichamelijke handicap, Fokus maakt het mogelijk. Dat doen we door - in zogenoemde Fokuswoningen - assistentie te verlenen bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). En dat 24 uur per dag, op afroep en aanwijzing. Zo heeft de cliënt de maximale vrijheid om het dagritme zelf te bepalen en te leven zoals hij dat wil. Een Fokusproject bestaat uit 12-20 woningen en een op loopafstand gelegen hulppost (ADL-eenheid). De woningen zijn volledig aangepast en liggen verspreid in een gewone woonwijk of appartementencomplex. Fokus is actief in heel Nederland. Er werken meer dan 2400 mensen bij Fokus op twee kantoren en ruim 90 Fokusprojecten (ADL-clusters). In Overijssel en Noordoost-Gelderland zijn Fokusprojecten in Zwolle, Apeldoorn, Harderwijk, Deventer, Hengelo, Enschede en Doetinchem.

Meer over Fokus