“Personeelsleden die ook mantelzorger zijn, leveren ‘gedoe’ op, is het gevoel. Nu ze met elkaar in gesprek gaan, merken ze dat mantelzorgende medewerkers juist veel kwaliteiten en kennis hebben en zeer betrokken zijn. Als ze dat weten, zien ze minder belemmeringen en staan ze open voor die medewerker. Bedenk wel, tachtig procent van de mantelzorgers werkt; dit is echt geen kleine groep. We vinden het normaal dat je je werk wel eens mee naar huis neemt. Andersom is het moeilijker bespreekbaar, terwijl dat natuurlijk ook gebeurt.”

Spannend 

De vragenlijsten zijn, aan de hand van de werkbijeenkomsten van de focusgroep, uitgekristalliseerd en de volgende stap is de aanpak in te zetten bij enkele andere zorgorganisaties. “We merken dat leidinggevenden wel willen, maar het ook spannend vinden en niet weten hoe je dit aanpakt”, aldus Sprekelmeyer.  

 “Het echte gesprek komt niet vanzelf tot stand”, weet ook Bieleman. “Als de emoties, de behoeftes en wensen boven tafel komen van de medewerker, de leidinggevende én de HRM-professional, pas dan kun je komen tot maatwerk. Dan zorgt de organisatie dat medewerkers met plezier vitaal inzetbaar blijven. En we weten allemaal hoe hard dat nodig is.” 


Bieleman is vooral onderzoeker. Samen met Sarah Kerklaan van Saxion en Karin van den Driesche van de Universiteit Twente bewaakt hij de wetenschappelijke voortgang. “Het is mooi te zien dat ze dat nadrukkelijk samen met de betrokkenen doen. Ook ik ben een van die mede-onderzoekers. Je wordt daar echt in meegenomen”, heeft Sprekelmeyer gemerkt. 

Praktisch handvat 

Behalve enkele publicaties moet het project op termijn een praktisch handvat voor professionals en medewerkers opleveren. “Het doel is dat er een gestandaardiseerde aanpak komt die helder maakt wat er onder de oppervlakte leeft, zodat je, samen met je medewerkers, tot oplossingen komt. Dan hoeft het niet alleen over mantelzorg te gaan. Ook bijvoorbeeld echtscheiding, jonge kinderen of schulden kunnen ervoor zorgen dat je het werk lastig vol kunt houden. Erkenning en een gelijkwaardig gesprek zijn daarin heel belangrijk.” 

Dit najaar is het tijd de aanpak bij andere organisaties uit te zetten. Leidinggevenden en HR-professionals die meer willen weten, of zich willen melden voor die volgende fase kunnen informatie vinden op www.topfitcitizenlab/cl-mantelzorg.

Zelf aan de slag  

Webinar 'Mantelzorgvriendelijk werkgeverschap. Hoe dan?'
Tijdens dit webinar op 20/09/22 neemt Jong en Veer u mee in de impact van mantelzorg op de organisatie. We verkennen de mogelijkheden om het onderwerp bespreekbaar te maken en in beweging te komen. Dit doen we met behulp van de ontwikkelde kennissite voor HRM-professionals in zorg en welzijn. Meer info & aanmelden.

Strategisch kennis-inspiratiegesprek werk en mantelzorg 
Hoe kunt u mantelzorg heel concreet, praktisch en eenvoudig integreren in uw strategisch HR-beleid? Om u te inspireren en inzicht te geven in welke impact mantelzorg op uw organisatie en medewerkers heeft en wat u actief hierin kunt doen, biedt WGV u een strategisch kennis-inspiratiegesprek met Jong en Veer aan. Let op: In totaal kunnen drie leden gebruikmaken van dit gratis aanbod. Meer info & aanmelden.