Bij het toekomstbestendig maken van de zorg, spelen digitalisering en technologie een belangrijke rol. Voor André Hermsen, innovatiemanager bij Sensire, is dat een ‘no brainer’. Maar de inzet van technologie moet geen doel op zich worden, stelt hij. “Het is duidelijk dat we het in de zorg niet redden als we het blijven doen zoals we dat nu al decennia doen. Digitalisering en nieuwe technologie kunnen ons zeker verder helpen. Maar de kernvraag die we moeten blijven stellen is: Hoe kunnen we de beste zorg leveren?”

“Officieel ben ik innovatiemanager, maar die functienaam doet er eigenlijk niet zo veel toe. Innovatie is ook niet een afdeling op zich, het is onderdeel van onze hele organisatie en het gaat dus over alle medewerkers en al onze cliënten,” positioneert Hermsen innovatie bij Sensire. “Al in 2003 stelden we ons bij Sensire de vraag hoe we de zorg zouden moeten organiseren op het moment dat we eigenlijk te weinig medewerkers hebben. Natuurlijk zag iedereen de huidige situatie al aankomen, de vergrijzing komt niet uit de lucht vallen. Net zoals we nu weten dat we het in de toekomst met nog minder moeten doen.”

Nieuwe wegen

“Als je jezelf de vraag stelt hoe je nu en in de toekomst de beste zorg van Nederland kunt leveren, dan kan het zijn dat het om technologie gaat. Toen we daar begin deze eeuw over nadachten, deed beeldbellen bij ons de intrede. Let wel: in die tijd hadden we geen smartphones en tablets zoals we die nu kennen. Ik wil er alleen maar mee zeggen dat we bij Sensire altijd al bezig zijn geweest met het zoeken naar nieuwe wegen om optimale zorg te verlenen. Dat is niet nu ineens ontstaan met de huidige krapte op de arbeidsmarkt.”

‘Zorg op afstand’ is voor Sensire dan wel niet nieuw, maar het is door corona wel in een stroomversnelling gekomen. Hermsen: “Toen konden we ineens niet meer zo makkelijk naar onze cliënten toe. Binnen een paar maanden waren we in staat om 500 van hen via beeldzorg te begeleiden. Dat kon, omdat dit al in ons DNA zat. Innovatie is ook ‘klaar zijn voor de zorg van morgen’.

Propositie

“We werken op een aantal niveaus,” aldus Hermsen. “Het begint met ‘waar lopen we in de zorg tegenaan?’ Dat zijn propositieontwikkelingen op thema.