BBL-vacatures

BBL-vacatures
Wil jij meer weten over werkend leren in de sector zorg en welzijn? Op deze pagina informeren wij je over de mogelijkheden en randvoorwaarden om als BBL-leerling aan de slag te gaan. Als je eenmaal hebt besloten om een nieuwe carrière te starten in zorg en welzijn via een BBL-opleiding dan kun je in vacaturebank van ZorgSelect heel eenvoudig op de homepage het vakje BBL aanvinken en alle beschikbare leerlingvacatures vinden.
 

Wat is een BBL-opleiding precies?
BBL betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Een BBL-opleiding is een mbo-opleiding in de vorm van werkend leren. Je werkt als leerling-werknemer minimaal 24 uur per week in een zorg- of welzijnsinstelling en gaat gemiddeld 8 uur per week naar school. De baan die je naast je studie hebt, moet relevant zijn voor de opleiding. Je kunt in verschillende werkvelden in zorg en welzijn aan de slag. Bekijk op www.youchooz.nl specifieke kenmerken van alle werkvelden.

Opleidingsvarianten
BBL-opleidingen zijn er op niveau 1 en 2, funderend beroepsonderwijs, en op niveau 3 en 4, middelbaar beroepsonderwijs. Je kunt meestal gedurende het schooljaar in september of februari starten met een BBL-opleiding. Bekijk hier een overzicht van de meest voorkomende BBL-opleidingen binnen de ZorgSelect BBL-vacaturebank. Bekijk www.youchooz.nl voor meer informatie over deze opleidingen en beroepen die bij deze opleidingen passen.

Hoe bereid ik mij voor op een BBL-traject?
Beter voorbereid solliciteren betekent een grotere kans op een leuke baan in zorg en welzijn en minder teleurstellingen door onrealistische verwachtingen. Vraag of je een keer mag meelopen bij een instelling en bezoek open dagen. Verdiep je goed in de randvoorwaarden en eisen die vanuit het werkveld worden gesteld aan een BBL-leerling, op welke tijdsinvestering gerekend moet worden en wat de richtlijnen zijn voor salarissen tijdens de opleiding. Lees hier meer over deze randvoorwaarden.

Ook binnen het hbo kun je werkend leren via een duale opleiding. Hier vind je meer informatie over duaal leren binnen het hbo.