Activiteitenbegeleider vacatures

Ben je op zoek naar vacatures voor activiteitenbegeleider? Wij hebben alle actuele vacatures hier voor je op een rijtje gezet. Je vindt vacatures van zorginstellingen in Oost-Nederland.

Op deze pagina vind je ook wat je kunt verwachten als je activiteitenbegeleider wordt, waar je rekening mee moet houden en welke opleidingen er zijn.

Werken als activiteitenbegeleider: wat kun je verwachten? 

Als activiteitenbegeleider ben je verantwoordelijk voor het bedenken en begeleiden van activiteiten voor mensen. Dit kan ontzettend veelzijdig zijn. Van werken met je handen (zoals timmeren) tot meer artistieke activiteiten (zoals schilderen, muziek maken) en sport. Het doel van de activiteiten die je organiseert is om mensen zoveel mogelijk zelfstandig te laten leven, en hen te betrekken bij de maatschappij. Je werkt veelal in een zorginstelling, woonzorgcentrum of buurtcentrum. Afhankelijk van waar je werkt organiseer je activiteiten voor groepen of juist meer voor individuen. 

Werken als activiteitenbegeleider: iets voor jou?

Een baan als activiteitenbegeleider is ontzettend veelzijdig. Je hebt te maken met verschillende (groepen) mensen, en het is aan jou de taak om voor deze mensen zinvolle activiteiten te verzinnen. Doel hiervan is om hen ‘spelenderwijs’ betrokken te houden bij de maatschappij en zelfredzaamheid te vergroten. Een belangrijke taak dus. Het helpt als je hierbij zelf creatief bent, goed kunt organiseren en coördineren. Ook is het belangrijk dat je de mensen waarmee je samenwerkt goed aanvoelt en activiteiten op hen afstemt.

De mensen waar je mee gaat werken kunnen erg variëren, afhankelijk van de organisatie waarvoor je werkt. Zo zijn er activiteitenbegeleiders die zich richten op ouderen, mensen met een beperking of patiënten in het ziekenhuis. Maar je kunt ook werken met psychiatrische patiënten of gedetineerden.

Naast het denken en begeleiden van activiteiten, ben je vaak ook breder verantwoordelijk voor het welzijn van mensen. Steeds vaker wordt ook de omgeving betrokken. Denk hierbij aan familie, buren, en vrienden. Als activiteitenbegeleider sta je vaak in contact met deze mensen. Soms rechtstreeks, soms via vrijwilligers of verzorgenden. Ook komt het vaak voor dat je met andere zorgverleners activiteitenprogramma’s maakt voor groepen, individuele plannen maakt, afstemt en de ontwikkeling van mensen bijhoudt.

Opleidingen voor activiteitenbegeleider in de zorg

In vacatures voor activiteitenbegeleider wordt vaak gevraagd om een MBO diploma. Maar er zijn ook HBO opleidingen die goed aansluiten op een functie als activiteitenbegeleider. Je kunt hierbij denken aan:

  • Begeleider maatschappelijke zorg
  • Coordinator sport- en bewegingsagogie
  • Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg
  • Sociaal-cultureel werk 
  • Social work (hbo)
  • Vaktherapie (hbo)

Actuele vacatures voor activiteitenbegeleider in Oost-Nederland

Een lijst met actuele vacatures voor activiteitenbegeleider vind je via onderstaande button.

Bekijk vacatures