Erkenning van diploma’s
Voor zowel het beroep van Verpleegkundige (Gesundheits- und Krankenpfleger(in)), Verzorgende IG (Altenpfleger(in)) als Medewerker kinderopvang (Erzieher(in)) geldt dat dit in Duitsland en Nederland gereglementeerde beroepen zijn. Een Nederlandse Verpleegkundige / Verzorgende IG / Medewerker in de kinderopvang die in Duitsland wil werken, moet zijn/haar Nederlandse diploma formeel laten erkennen. De Anerkennung mag volgens de EU-richtlijn 2005/36/EU drie tot vier maanden duren, maar in de praktijk kan dit tot zes maanden uitlopen. Het is een tijdrovende procedure. Wel komen er steeds meer geautoriseerde beschrijvingen beschikbaar. Zo’n beschrijving is een vertaling van Nederlandse en Duitse diploma’s voor een bepaald beroep. Het Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt (KBA) is hier mee bezig, maar ook hier lijkt aardig wat tijd overheen te gaan voordat een redelijk aantal vergelijkingen beschikbaar is. De geautoriseerde beschrijvingen zijn te vinden op de website van Ler(n)ende Euregio.
Het belangrijkste contactpunt voor de erkenning van diploma’s en beroepskwalificaties is de Structuur voor de Internationale Diplomawaardering (IDW).
Diploma mee naar het buitenland?
Mbo
Vraag bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) het (Europass) Certificaatsupplement aan. Dit is een korte en praktische beschrijving van een Nederlandse mbo-kwalificatie. Werkgevers en scholen in binnen- en buitenland kunnen hiermee de waarde van een mbo-diploma beter inschatten. Voor reguliere diploma’s zijn hieraan geen kosten verbonden; voor oudere mbo-diploma’s wel.
Het Nederlandse mbo-diploma Verpleegkundige (kwalificatieniveau 4) staat evenals het Duitse diploma Gesundheits- und Krankenpfleger(in) in bijlage V bij de EU-richtlijn 2005/36/EG en komt in aanmerking voor automatische erkenning door de bevoegde autoriteit als de diplomahouder als Verpleegkundige wil werken. De Nederlandse mbo-opleidingen op kwalificatieniveau 3 en 4 zijn bovendien gereglementeerd. In een (Europass) certificaatsupplement staat altijd vermeld of het beroep of de opleiding gereglementeerd is in Nederland. Voor de bevoegde autoriteit in Duitsland is dit belangrijke informatie, omdat daaruit blijkt dat de Europese richtlijn 2005/36/EC van toepassing is. Op de website van SBB staat een groot aantal (Europass) certificaatsupplementen in het Nederlands, Duits en Engels, ook die van bovengenoemde beroepen.
Hbo
Vraag bij Nuffic (het expertisecentrum in Nederland op het gebied van diplomawaardering van in het buitenland gevolgd algemeen voortgezet en hoger onderwijs) een diplomabeschrijving aan. Hierin staat onder andere met welk diploma in het land van bestemming uw opleiding volgens Nuffic het best te vergelijken is. Hieraan zijn kosten verbonden.
Goed om te weten
Kansrijke factoren bij sollicitaties
Meer informatie
NB: Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze informatie.
Zie je onjuistheden? Heb je aanvullingen? Stuur een e-mail naar [email protected] onder vermelding van ‘Werken in Duitsland’.