Nieuwe baan na ziekte: “Ik heb mijn stekkie gevonden”

18-04-2019

Ze werkte met veel plezier als verpleegkundige, maar moest na haar ziekte op zoek naar een andere baan. Hoe pak je dat aan? Esther Heldoorn (46) uit Kampen vertelt haar verhaal.

Kijkje achter de voordeur
“Het begon te kriebelen. ‘Is dit het nou?’, vroeg ik me af. Al jaren werkte ik bij Woonzorgconcern IJsselheem. Eerst als verzorgende IG, later als verpleegkundige en teamleider. Alles met veel plezier, maar ik kon mijn kennis als verpleegkundige niet zoveel inzetten als ik wilde. Ik kreeg het gevoel dat ik wat afstompte. Eind 2015 koos ik daarom voor de thuiszorg. Ontzettend leuk! Ik kreeg een kijkje achter de voordeur van ouderen, en tegelijkertijd paste ik verpleegtechnische handelingen toe. Kortom: een goede stap. Maar kort daarna werd ik ziek.”

Overleven
“In april 2016 kreeg ik de diagnose borstkanker. De periode daarna stond in het teken van overleven: 16 chemo’s, 4 operaties. Mijn bruisende ik was weg. Nadat de behandeling was afgerond, kon ik niet meer als verpleegkundige aan het werk. Dat zou mijn schouder en arm te veel belasten. Omdat er binnen IJsselheem geen andere functie voor mij beschikbaar was, moest ik op zoek naar een nieuwe baan.”

Zelf keuzes maken
“Bij ZorgSelect-adviseur Harriëtte Baas startte ik begin 2018 met een traject om een nieuwe functie en werkgever te vinden. In het begin kwam er veel op me af. Tijdens mijn ziekte werd er voor mij beslist, nu moest ik weer zelf keuzes maken. Ik had niet meer de energie van vroeger, was niet meer dezelfde. Dat hoefde ook niet. Maar wat wil ik? Wat kan ik? Doe ik er nog toe voor de maatschappij? Gelukkig had ik met Harriëtte direct een klik. Ze legde de lat niet meteen hoog, maar ging uit van mijn eigen mogelijkheden. Dat heb ik als ontzettend positief ervaren. Met haar handvatten ging ik vervolgens op pad. Het werd een zoektocht naar mezelf. Dat was intensief, maar ook heel boeiend.”

Richting inslaan
“Mijn hart ligt bij de zorg en ik wist dat ik daaraan verbonden wilde blijven. Ik vond het anders ook zonde van mijn opleidingen. Om mijn kwaliteiten helder te krijgen, maakte ik een beroepen- en talentenanalyse. Met heel veel vragen! Ik heb er niet te veel over nagedacht en alles gewoon maar ingevuld. De uitkomsten gaven zicht op mijn kwaliteiten. Daaruit bleek onder andere dat docent goed bij me zou passen. Dat was een richting die ik ondertussen al aan het inslaan was.”

“Mijn hart ligt bij de zorg en ik wist dat ik daaraan verbonden wilde blijven"

Op gesprek
“Het was 31 maart 2018, de zaterdag voor Pasen. Om half tien ’s avonds keek ik mijn man aan. ‘Ik moet vanavond nog een sollicitatie de deur uitdoen’, zei ik. Op Eerste Paasdag zou de vacature voor instructeur bij Landstede MBO sluiten. Ik verstuurde die avond mijn brief, waarin ik uitlegde dat ik aan het re-integreren was. Achteraf had ik bij het woordje ‘re-integratie’ geen goed gevoel en daarom belde ik op de dinsdag na Pasen mijn sollicitatie na. Een goede keuze, want de brief was al aan de kant gelegd, maar dankzij het telefoontje mocht ik toch op gesprek komen. Aangenomen werd ik niet, omdat er een kandidaat was die al een completer beeld had van de systemen en de school.

Ik ging verder met het traject bij Harriëtte. Enkele maanden later, op de dinsdag voor de zomervakantie, belde Landstede. Er kwam ruimte, of ik nog beschikbaar was als instructeur? Op vrijdag ging ik op gesprek. De dinsdag erna was het al duidelijk: ik had een baan!”

Stekkie gevonden
“Sinds september 2018 werk ik 3 dagen per week bij Landstede in Zwolle. Een feestje! Het MBO is ontzettend gevarieerd: er zijn leerlingen van 16 tot 55. Ik heb mijn stekkie gevonden, met leuke collega’s en studenten aan wie ik mijn zorginhoudelijke kennis kan overdragen. Bijvoorbeeld over hoe je neus-maagsondes inbrengt of een wond verzorgt.

Binnenkort hoor ik of mijn contract wordt verlengd. Ik heb het naar mijn zin, dus ik zou graag blijven. Maar ik kijk nu veel relaxter naar zaken waar ik geen invloed op heb. Dat heeft de afgelopen periode me wel geleerd. Simpel denken, noem ik dat. En uitgaan van het positieve.”

Over ZorgSelect
ZorgSelect biedt begeleiding op het gebied van loopbaanontwikkeling, outplacement en re-integratie. Klik hier om meer te lezen over de dienstverlening van ZorgSelect. Werkgevers vinden informatie op deze pagina. Contact opnemen met ZorgSelect kan per e-mail en telefonisch (088 255 6650).