Sterk in je werk: "Niet deelnemen is een gemiste kans"

22-02-2019

Nieuwsgierigheid. Dat was een belangrijke reden voor Evelyn Soer om zich anderhalf jaar geleden aan te melden voor ‘Sterk in je werk’. “Ik was benieuwd wat zo’n loopbaantraject eigenlijk inhield. Op zoek naar ander werk was ik niet direct, maar ik wilde wel weten waar mijn kansen en mogelijkheden lagen,” vertelt ze. Dat ze uiteindelijk toch in een andere functie terecht zou komen, kon ze toen nog niet weten.

Italiaans en Indonesisch koken, zumba, portretten schilderen, thrillers lezen: Evelyn (54) weet haar vrije tijd goed te vullen. Ook in haar werk is ze graag een bezige bij en als coördinator voor de A(N)IOS bij ziekenhuis MST kon ze jarenlang haar energie kwijt. “Met de bezuinigingen binnen de organisatie in mijn achterhoofd leek het me goed me eens te oriënteren. Niet om een andere baan te zoeken, maar om te kijken naar mijn mogelijkheden en kansen.” Ze las over loopbaantraject Sterk in je werk en besloot zich uit nieuwsgierigheid aan te melden.

En zo stapt Evelyn op een maandagochtend in september 2017 de spreekkamer van loopbaancoach Petra Harink binnen. “Een prettige kennismaking,” zo blikt Evelyn terug. “Ik vond Petra open en enthousiast. Kijk niet te smal naar je mogelijkheden, gaf ze mee: verken ook andere opties.” Evelyn maakt daarom ook een loopbaantest, “daar herkende ik me in.” Na haar deelname aan Sterk in je werk wist Evelyn niet alleen wat zo’n traject inhoudt en was haar nieuwsgierigheid bevredigd, maar wist ze ook welke loopbaanopties er voor haar waren.

Toch op zoek
Daar zou het verhaal kunnen eindigen, maar niet in Evelyns geval. Eind 2017 hoort ze dat ook op haar afdeling bezuinigd wordt. Ze moet op zoek naar een andere baan en krijgt een outplacementtraject. “Een klik met je coach is dan heel erg belangrijk. Ik wist meteen dat ik dat traject bij Petra wilde volgen.” Naast loopbaancoach voor Sterk in je werk begeleidt Petra Harink bij ZorgSelect namelijk ook mensen naar een baan bij een andere organisatie.

Evelyn wil meteen op zoek naar een nieuwe functie, maar Petra stuurt haar bij de eerste afspraak in het voorjaar van 2018 linea recta weer naar huis. Eerst maar eens bijkomen, was haar boodschap. “Daar had ze gelijk in,” vindt Evelyn nu. “Maar op dat moment wilde ik direct verder. Dat ging alleen niet. Petra was daar heel duidelijk in.”

"Een klik met je coach is heel erg belangrijk"

Kennismaken in plaats van solliciteren
Een tijdje later start Evelyn daadwerkelijk met het traject. “Dat was best spannend, vooral vanwege mijn leeftijd. Maar Petra zei: ‘er zijn zoveel mensen die jou nodig hebben!’ Ze gaf me een schopje om aan de slag te gaan.” Dat begint klein, door zowel online als in haar omgeving op te letten welke bedrijven interessant zouden kunnen zijn. “Ik ben met de auto rondjes gaan rijden om te kijken welke organisaties in de buurt mij aanspraken en maakte er een dagje uit van,” lacht Evelyn. Daarna gaat ze een stap verder: op zoek naar vacatures en ook open sollicitaties schrijven. En met succes, want in veel gevallen mag ze op gesprek komen. “Steeds werd ik het nét niet. Toch gaf het een boost aan mijn zelfvertrouwen: kijk eens hoever ik ben gekomen!”

In diezelfde periode verhuist Evelyn. Haar nieuwe buurvrouw werkt bij Tactus Verslavingszorg en tipt haar dat er daar een vacature voor secretaresse op stapel staat. “Ik bén helemaal geen echte secretaresse!” antwoordt Evelyn in eerste instantie. Maar als de vacature online komt, besluit ze toch te reageren. Om te kijken wat ervan komt.

Heel wat, zo blijkt. Evelyn mag op gesprek komen. “Ik had me compleet ingelezen”, vertelt ze. Maar nadat de manager zei dat hij het een kennismakingsgesprek in plaats van een sollicitatie wilde noemen, kon ze loslaten en achteroverleunen. “Nu zit ik tegenover iemand die wil weten wie ik ben en me niet meteen beoordeelt op wat ik kan, dacht ik. Het was een zeer prettig gesprek.” In de kennismaking benadrukt Evelyn nogmaals dat als er ‘een echte secretaresse’ gezocht wordt, ze niet bij haar moeten zijn. “Maar hij zei dat hij iemand met eigen inbreng en ideeën zocht.” Beiden zijn enthousiast en Evelyn krijgt de baan.

Bijzonder traject
Sinds een klein halfjaar werkt Evelyn nu voor de divisiemanager klinieken bij Tactus, met als vaste werkplek de Piet Roordakliniek in Zutphen. Het bevalt haar erg goed. “Het is een fijne organisatie met een interessante doelgroep, echt een andere wereld waar ik al veel heb geleerd.” Een ‘standaard’ secretaresse? Die is Evelyn inderdaad niet geworden. “Naast het werk voor de manager is er ruimte om deel te nemen aan allerlei projecten. Hierdoor kan ik mij nog verder kan ontwikkelen en alles bij elkaar maakt dat ik met plezier naar mijn werk ga.”

In vergelijking met een jaar eerder is er veel veranderd voor Evelyn, zowel door het outplacementtraject als haar verhuizing. “Het was een bijzonder traject. En alles is goed gegaan, al zie je dat pas achteraf.” Volgens haar heeft Petra daar een belangrijke rol bij gespeeld. “Zij stimuleerde me om door te gaan en heeft me een stuk zelfvertrouwen teruggegeven. Al zal ze dan zeggen: dat doe je zélf!” En dat deed Evelyn inderdaad, lacht loopbaancoach Petra Harink. “Ze is zeer actief aan de slag gegaan. Ik ben blij dat ik iets aan haar proces heb kunnen bijdragen. Nu is ze weer de positieve persoon die ze van zichzelf is. Voor mij een cadeautje om het verschil te zien!”

"Denk vooral niet dat je nooit een andere baan zult krijgen"

Ruimte voor nieuwe kansen
Gewoon doen! Dat wil Evelyn graag meegeven over Sterk in je werk. “Niet deelnemen zou een gemiste kans zijn. Ook als je het naar je zin hebt op je werk kun je je aanmelden. Om te weten welke mogelijkheden er allemaal zijn. Ga niet achteroverleunen. Waarschijnlijk ‘moet’ je nog wel even werken, dan is het fijn als iemand eens met je meekijkt.”

Diezelfde actieve houding raadt Evelyn aan voor mensen die een outplacementtraject volgen. “Kijk er positief naar, wat de reden van het traject ook is. Ga ervoor! Er is ruimte voor een andere werkplek, voor nieuwe kansen.” Denk vooral niet dat je nooit een andere baan zult krijgen, is haar advies. “Veel mensen waren verbaasd dat ik, ondanks mijn leeftijd, zo snel een nieuwe werkgever vond. Maar dat kán gewoon. En als het mij is gelukt, dan kunnen anderen dat ook.”

Ook deelnemen aan Sterk in je werk?
Jij werkt in de sector zorg en welzijn, of wilt dat graag? Kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan kosteloos deel aan Sterk in je werk! Een ervaren coach denkt met je mee over jouw loopbaan en geeft je advies. Kijk voor meer informatie en om je meteen aan te melden op www.sterkinjewerk.nl. Klik hier om meer te lezen over outplacementtrajecten en de overige dienstverlening van ZorgSelect.

Werkgevers vinden via de volgende links meer informatie over Sterk in je werk en ZorgSelect.