[BLOG] Maart - De kroon op je werk!

18-03-2020

Wie had gedacht dat de Ontdekdezorg week er zó uit zou gaan zien? We hadden leuke activiteiten bedacht om mensen te interesseren voor onze prachtige sector. Werkgevers zijn maandenlang druk geweest om ook dit jaar weer met trots hun sector onder de aandacht te brengen. Al die aandacht is voor zorg- en welzijnsmedewerkers vaak een jaarlijkse kroon op hun werk.

De aandacht is er, maar uit onverwachte hoek. We worden geconfronteerd met een andere kroon: Het virus COVID-19 dat om z’n kroonachtige uiterlijk bekend staat als Corona. 

In eerste instantie dachten we als nuchtere Nederlanders dat het wel los zou lopen. Al gauw zat de schrik er goed in, toen bleek dat het ‘serious shit’ was. Sommige Nederlanders namen dat wel heel letterlijk en sloegen enorme hoeveelheden wc-papier in. Je zou maar zonder komen te zitten.

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik vind deze crisis een onwerkelijke situatie. Een virus dat de samenleving plat lijkt te leggen. Het voelt onzeker en ongemakkelijk. Gelukkig blijkt, juist in deze dagen, dat we als mensheid ook enorm flexibel, creatief en constructief zijn. En, hoewel virussen waarschijnlijk langer bestaan dan de mensheid, we laten ons er niet onder krijgen.

Mooie mensen
Inmiddels zijn er hartverwarmende initiatieven ontstaan. Landgenoten die via spontaan opgezette boodschappen- en hulpdiensten de kwetsbare medeburger helpen om deze tijd door te komen. Via o.a. facebook is zo’n groep in je eigen stad snel gevonden. Via het Rode Kruis kun je eveneens hulp vragen.

Ook oud-zorgmedewerkers melden zich spontaan aan om, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, ingezet te worden in de zorg. Hoewel ze niet allemaal meer bevoegd, bekwaam of BIG-geregistreerd zijn, zullen zij, evenals de vele werkers in de zorg, het verschil gaan maken.

Corona cursus
Het klinkt wellicht als een gemeenplaats, maar zo’n crisis biedt ook kansen. Voor het onderwijs bijvoorbeeld. Nu onderwijsinstellingen hun deuren, noodgedwongen, tijdelijk moeten sluiten, neemt het onderwijs op afstand een snelle vlucht. Ook in de zorgsector zal deze crisis een versneller zijn voor het anders leren.

In zeer korte tijd moeten mensen worden bijgeschoold. Klassikaal lukt niet. Online wel. Het GRATIS open leerplatform All You Can Learn heeft een speciale module ontwikkeld met betrekking tot Corona. Even een profiel aanmaken en iedereen kan aan de slag. Er staan trouwens nog veel meer mooie modules in die kunnen helpen om herintreders snel weer bekwaam te maken.

Mocht je meer willen weten over bijscholing, bij blijven of bekwaam worden? Mail gerust naar mijn collega Jan Wiggers ([email protected]). Hij is onze specialist en helpt ondersteunt je met om te komen tot goede, creatieve oplossingen.

Kroon
We zijn er nog niet. Corona zal best nog een tijd onder ons zijn. Laten we met elkaar en voor elkaar de komende maanden proberen Corona in te dammen. Laten we samen een 'kroon' van Kundigheid, Respect, Optimisme, Objectiviteit en Nuchterheid maken en daarbij aandacht, medemenselijkheid en welzijn niet uit het oog verliezen.

Alle zorgmedewerkers: Dank! Jullie zijn de kroon van onze samenleving!

Janny Joosten

Janny Joosten is strategisch relatiemanager bij WGV Zorg en Welzijn en schrijft over actualiteiten in zorg en welzijn.